Συνηθισμένες ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά | 2024

Εργασία

21/02/2024 09:45:00

Η αναζήτηση εργασίας είναι μία απαιτητική περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου καθώς υπάρχει έντονο στρες. Φυσικά, η εμπειρία που έχει ο κάθε εργαζόμενος διαφέρει και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, όμως, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι προσδοκίες υψηλές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις και να είναι συνηθισμένη η αυτοκριτική. Παρόλα αυτά, αν έχετε φτάσει ν’ αναζητάτε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά, σημαίνει πως έχετε περάσει ήδη τα πρώτα στάδια της αναζήτησης εργασίας. Οπότε βρίσκεστε μόλις ένα βήμα πριν ξεκινήσετε έναν νέο κύκλο στην επαγγελματική σας πορεία. 

Αν λοιπόν έχετε φτιάξει ένα βιογραφικό σημείωμα που κέρδισε τις εντυπώσεις κι ένα cover letter που δημιούργησε τόσο καλή εντύπωση για εσάς ώστε να σας καλέσουν για συνέντευξη για δουλειά, τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε γι’ αυτή τη συνέντευξη. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, αυτό που προσπαθούν οι περισσότεροι να προβλέψουν είναι οι ερωτήσεις που πρόκειται να τους γίνουν. Σκεφτείτε όμως πως δεν είστε οι μόνοι που κάνετε αυτή την έρευνα. Το ίδιο κατά πάσα πιθανότητα ισχύει και για τον εργοδότη ή τον recruiter της εταιρείας. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να προετοιμαστείτε για τις ίδιες ερωτήσεις με αυτές που πρόκειται να σας γίνουν. 

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά 

  • Πες μου λίγα λόγια για εσένα.
  • Πώς έμαθες για αυτή τη θέση;
  • Γιατί θέλεις να δουλέψεις στην εταιρεία;
  • Γιατί αποφάσισες να υποβάλεις αίτηση για αυτή τη θέση;
  • Ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο;
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σου;
  • Τι γνωρίζεις για την εταιρεία μας;
  • Γιατί αξίζει να σε προσλάβουμε;
  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου επαγγελματικό επίτευγμά;
  • Ποιες είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις;
  • Έχεις κάποια ερώτηση για την εταιρεία μας;
  • Τι αναζητάς από τη νέα θέση εργασίας;
  • Έχεις πρόταση από άλλες εταιρείες που τις σκέφτεσαι σοβαρά;
  • Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά 

  • Γιατί δεν έχεις πτυχίο ή μεταπτυχιακό;
  • Γιατί δεν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου;
  • Γιατί άλλαξες δουλειά τόσες φορές;
  • Γιατί άλλαξες την επαγγελματική σου πορεία;
  • Γιατί αποφάσισες να αφήσεις την προηγούμενη εργασία σου;
  • Γιατί υπάρχει κενό στην εργασιακή σου εμπειρία;
  • Γιατί απολύθηκες;
  • Πώς θα σε περιέγραφε το προηγούμενο αφεντικό σου;
  • Εργάζεσαι τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες;
  • Πώς αντιμετωπίζεις μία κρίση, την πίεση ή μία αγχωτική κατάσταση;
  • Που πιστεύεις ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί η εταιρεία μας;

Οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά και οι απαντήσεις τους 

Πες μου λίγα λόγια για εσένα.

Εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο δύσκολο να μιλήσει κάποιος για τον εαυτό του. Ωστόσο, οι εργοδότες και οι recruiters μπορούν να καταλάβουν πολλά από την ιστορία σας και τα κομμάτια της ζωής σας που θα επιλέξετε να αναφέρετε στην αυτοπαρουσίαση σας. Σκοπός είναι όσα επιλέξετε να αναφέρετε να παρουσιάζουν έναν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας για την οποία έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον σας. 

Τι πρέπει, όμως, ν’ απαντήσετε σ’ αυτή την ερώτηση. Ξεκινήστε με το όνομα και την επαγγελματική σας εμπειρία. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα μεγαλύτερα επιτεύγματα σας στη δουλειά και τους λόγους που σας αρέσει το επάγγελμα σας. 

Γιατί αποφάσισες να κάνεις αίτηση γι΄ αυτή τη θέση εργασίας; 

Η ειλικρινής απάντηση μάλλον είναι ότι χρειάζεστε τα χρήματα ή ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να πληρώνετε το ενοίκιο σας. Παρόλα αυτά, αυτό ο recruiter το γνωρίζει ήδη. Αυτό που θέλει να δει είναι πόσο σας αρέσει η δουλειά σας και πόσο παραγωγικό ή παραγωγική μπορεί να σας κάνει το πάθος σας στη νέα θέση. Καλό είναι να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τον συγκεκριμένο τομέα, τη συγκεκριμένη θέση ή τη συγκεκριμένη εταιρεία. 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα σου προσόντα; 

Οι ειδικοί προτείνουν να μην το παρακάνετε αλλά να κάνετε τη σωστή επιλογή των πιο δυνατών σας στοιχείων. Τι εννοούν; Δεν είναι πολύ καλό να ξεκινήσετε να απαριθμείτε τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα σας. Τρία από αυτά είναι αρκετά, αρκεί να είναι τα τρία πιο δυνατά σας πλεονεκτήματα. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως δεν αρκεί να έχετε πλεονεκτήματα ή να τα αναφέρετε. Το σημαντικό είναι να δείξετε πως αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτετε συνδέονται με ένα επίτευγμα σας στη δουλειά. Παραδείγματος χάρη «Είμαι αποτελεσματικός ακόμα και σε συνθήκες πίεσης. Είχα αναλάβει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου και παρότι λίγες ώρες πριν την έναρξη του ακύρωσε ένας ομιλητής, κατάφερα άμεσα να βρω έναν εξίσου δυνατό αντικαταστάτη.». 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου μειονέκτημα; 

Αυτή είναι μάλλον η πιο δύσκολη ερώτηση. Η απάντηση μπορεί να είναι ότι δεν ξέρετε ούτε εσείς ποιο είναι αυτό το μειονέκτημα. Επίσης, μπορεί να μη θέλετε να αποκαλύψετε το μεγαλύτερο σας μειονέκτημα, ακόμη κι αν το γνωρίζετε. Και τέλος, ακόμη κι αν το γνωρίζετε και θέλετε να το αποκαλύψετε, μπορεί αυτό που έχετε στο μυαλό σας να μην κάνει την απάντηση σας να δείχνει πειστική. 

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση σας θα πρέπει να είναι ειλικρινής αλλά όχι κάποια που μπορεί να σας στερήσει τη δουλειά. Όπως και να έχει θα πρέπει να δείχνει πειστική. Με απλά λόγια, αν πρόκειται να δώσετε συνέντευξη για μία θέση για δουλειά στις πωλήσεις, μην απαντήσετε πως το μεγαλύτερο σας μειονέκτημα είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Αν όμως οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι το μειονέκτημα σας, απαντήστε ειλικρινά στη συνέντευξη για τη θέση του λογιστή σε μία εταιρεία. Η συμβουλή των ειδικών είναι να έχετε προετοιμάσει την απάντηση σας για να απαντήσετε άμεσα και να μη δείξετε πως αναζητάτε την πιο βολική απάντηση σε μία δύσκολη ερώτηση. 

Γιατί να σε προσλάβουμε; 

Εδώ θα χρειαστεί να «πουλήσετε» τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο αλλά χωρίς να φανείτε αλαζόνας αλλά ούτε και υπερβολικά ταπεινός / ταπεινή ή απεγνωσμένος / απεγνωσμένη για τη δουλειά. Κανείς δεν θα σας κάνει χάρη προσλαμβάνοντας σας σε μία δουλειά. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσετε με έξυπνο τρόπο για τα προσόντα και τα επιτεύγματα που σας καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση. Με απλά λόγια, μην παρακαλέσετε για τη θέση και μην καταφύγετε σε δηλώσεις όπως «είμαι ο καλύτερος υποψήφιος από τον οποίο έχετε πάρει ή θα πάρετε συνέντευξη για τη συγκεκριμένη θέση». Καλύτερα να απαντήσετε ως εξής: «Πιστεύω πως έχω πολλά από τα προσόντα που αναζητάτε για τη συγκεκριμένη θέση και το γεγονός ότι (το επίτευγμα σας) αποδεικνύει πως μπορώ να είμαι εξίσου αποδοτικός και στον νέο μου ρόλο στην εταιρεία σας.

5 εύκολα και γρήγορα tips για τις ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε όλες τις συνήθεις ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά. Προετοιμαστείτε κατάλληλα και κάντε μία πρόβα με ένα φίλο σας ή ακόμη και με το AI. 

Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν, πέρα από τις συνήθεις. Αναλύστε το βιογραφικό και την επαγγελματική σας εμπειρία και προσπαθήστε να αποφασίσετε ποια ερώτηση θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση του recruiter ή του εργοδότη που παίρνει τη συνέντευξη για τη δουλειά. 

Η ευγένεια και το χαμόγελο μπορούν να κερδίσουν τον συνομιλητή σας, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνετε. 

Δώστε ειλικρινείς απαντήσεις και αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να μοιάζουν πειστικές. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις που θα πείτε ψέματα για το βιογραφικό σας, καθώς αυτό είναι απαγορευτικό, αλλά σε περιπτώσεις που δεν θα αναφέρετε το πρώτο μειονέκτημα που σας έρχεται στο μυαλό. 

Φροντίστε να μη χάσετε την ψυχραιμία σας όσο δύσκολες κι αν είναι οι ερωτήσεις που θα σας γίνουν. Προσπαθήστε να μην αγχωθείτε και φυσικά να μην νευριάσετε. 

5 συμβουλές για τη συνέντευξη για δουλειά μέσω video call

Έχουμε μοιραστεί ήδη αρκετές συμβουλές για τη συνέντευξη για δουλειά, οπότε κρίνεται χρήσιμο στο σημείο αυτό να εστιάσουμε σε μερικά tips για τη συνέντευξη για δουλειά μέσω video call. Οι συνεντεύξεις για δουλειά μέσω video γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μετά τον κορωνοϊό, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης χρόνου. 

Βεβαιωθείτε πως έχετε ελέγξει το δωμάτιο που θα κάνετε το video call και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δεν θα φανεί κάτι που θα σας εκθέσει. 

Είστε βέβαιοι πως ο εξοπλισμός σας λειτουργεί σωστά κι έχετε την απαραίτητη εφαρμογή που θα χρειαστείτε για το call; Γνωρίζετε να τη χειρίζεστε; Μήπως χρειάζεται να κάνετε μία δοκιμαστική σύνδεση με κάποιον φίλο σας; 

Προσπαθήστε να ξεπεράσετε το γεγονός πως η συνέντευξη γίνεται μέσω video και φερθείτε σαν να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με τον recruiter ή τον εργοδότη σας. Επιχειρήστε να δημιουργήσετε μία οικειότητα και εγγύτητα, δίχως να ξεπερνάτε το όριο. 

Επιμεληθείτε την εικόνα σας και δώστε προσοχή στη στάση του σώματος σας. Επειδή είστε στο σπίτι σας, δεν σημαίνει πως η συνέντευξη για δουλειά δεν απαιτεί ένα επαγγελματικό προφίλ που δείχνει τον σεβασμό για τον συνομιλητή και το ενδιαφέρον σας για τη θέση. 

Βρείτε τη νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind

Στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.